- Viljan
- Tjust Behandlingsfamiljer
- Bli behandlingsfamilj
Bli behandlingsfamilj
Vi söker familjer som vill arbeta med behandling i sitt hem. De familjer vi letar efter bör ha humor, humör, livserfarenhet och ett rymligt hjärta. Man måste såklart också ha ett rum över till ett placerat barn.
I arbetet som behandlingsfamilj behöver man också ha viljan att utvecklas som människa och vara öppen och nyfiken på sig själv och på andra på ett relationellt sätt. Det är också viktigt att man är humanistisk och att man kan samarbeta med andra.
Hur det går till att bli behandlingsfamilj?
Det första steget för att bli behandlingsfamilj hos oss är att ta kontakt med någon av våra rekryteringssamordnare, antingen genom att ringa eller genom att fylla i ett intresseformulär här på hemsidan.
När vi fått kontakt träffas vi tillsammans med en av våra platschefer och då berättar vi mer om vår verksamhet och hur allt fungerar och går till, samt vilka krav som ställs.
Under den första träffen får ni möjlighet att berätta om er själva och varför just ni vill bli behandlingsfamilj.
Om vi är överens om att gå vidare efter det, påbörjas en familjehemsutredning. När utredningen är klar och ni fått den återgiven och godkänt den, träffar ni återigen platschef för ett anställningssamtal.
När överenskommelse gjorts om anställning börjar vi en matchningsprocess för att hitta just det barn eller ungdom som vi tillsammans tror kommer passa bäst in i er familj.
När en noggrann matchning genomförts, påbörjas det vi kallar mottagandefasen, och som bland annat innebär att barnet flyttar hem till er och att ett behandlingsteam upprättas kring barnet.
Familjehemsutredningen
Innan vi påbörjar familjehemsutredning behöver ni inhämta registerutdrag från Polisen, Socialtjänsten, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Transportstyrelsen. Ni behöver också lämna referenser från ev tidigare uppdragsgivare, arbetsgivare samt personer som känner er väl. Ni får också fylla i ett BRA FAM formulär (Socialstyrelsens bedömningsmall för familjehem).
Utredningen startar sedan genom att vi gör ett hembesök hos er, och det efterföljs sedan av flertalet träffar med oss och djupintervjuer. I avslutande skedet av utredningen vill vi också gärna träffa och intervjua eventuella hemmaboende barn. Innan vi färdigställer utredningen får ni läsa igenom och godkänna det som sammanfattats om er.
Vi använder oss av Nya Kälvestensmetoden för våra utredningar.
Arbetet som behandlingsfamilj
Behandlingen genomförs enligt en vård- och genomförandeplan och sker i behandlingsfamiljens hem och vardag. Du/ni har till exempel den löpande kontakten med skolan och stödjer den unge i fritidsintressen och vardagssituationer.
Du deltar på handledningar, behandlingskonferenser och uppföljningsmöten eller i andra forum, som rör den unge och eller som rör dig som medarbetare i vår organisation. Du ingår i ett behandlingsteam som utöver er som behandlingsfamilj består av en behandlingssamordnare, psykolog, ansvarig platschef och psykiatriker. Er behandlingssamordnare håller också den huvudsakliga kontakten med socialtjänst, skola och biologiskt nätverk. Beredskap dygnet runt finns alltid tillgängligt och vi utbildar och fortbildar all vår personal regelbundet.