När man bor på Närsjögläntans HVB och utslussboende följer vi den vårdplan som upprättats av socialtjänsten i samband med placeringen. Tillsammans med flickan, föräldrar och socialtjänst gör vi en plan för hur vi ska uppnå målen i vårdplanen med fokus på så kort behandlingstid som möjligt. Behandlingen på Närsjögläntan består av fyra delar, vardagsrutiner, fysisk aktivitet, individuell behandling och utslussboende.
Fungerande vardag och skola
För oss är relationsbyggande och och en förutsägbar och tydlig struktur viktiga delar för att främja utveckling och åstadkomma en förändring. Stor vikt läggs vid miljöns betydelse och alla de bitar som samverkar vid psykologisk utveckling, såsom ett stabilt nätverk, sunda fritidsaktiviteter, ansvarstagande och en fungerande vardag.
Att få en fungerande vardag är ofta grunden till allt förändringsarbete. Det kan handla om att komma upp i tid, sköta sin hygien, gå i skola/på praktik, äta och sova. Ett individuellt veckoschema upprättas i samråd mellan flicka och kontaktperson där fokus ligger på att hitta goda och hållbara rutiner där flickan är motiverad att upprätthålla dessa även efter avslutad placering. En annan viktig del i behandlingen är social träning. Genom den utvecklas känsla av sammanhang, framtidstro och en förmåga att skapa verktyg för att hantera sitt liv. Varje vecka har vi färdighetsträning i grupp för att stärka den sociala utvecklingen hos flickorna.
Skolgången är otroligt viktig och vi hjälper till att hitta en skola eller sysselsättning som passar de behov flickan har, oavsett om det är högstadieskola, gymnasium eller annan sysselsättning. Vi stödjer och motiverar dessutom till fritidsaktiviteter som främjar både psykisk och fysisk hälsa.
Fysisk aktivitet
Forskning visar att fysisk aktivitet lindrar och förebygger såväl fysisk som psykisk ohälsa. Därför är det en viktig del av behandlingen på Närsjögläntan. Flickor och personal rör på sig tillsammans minst två dagar i veckan. Det kan handla om träning på gym, olika idrottsaktiviteter, hemmaträning, utomhusaktiviteter eller yoga.
Individuell behandling, KBT och RePULSE
I den individuella delen av behandlingen lägger vi fokus på varje flickas unika svårigheter och behov. Genom ett kognitivt förhållningssätt hittar och implementerar vi strategier för att förebygga och hantera beteenden som är problematiska. Målet är att ersätta de beteenden som inte fungerar med alternativa beteenden som inte skapar negativa konsekvenser för flickan eller hennes omgivning.
Ofta har de placerade flickorna problem med impulskontroll och känslohantering. På Närsjögläntan erbjuder vi därför RePULSE som är en samtalsserie som syftar till att öka förmågan till känslohantering.
För de flickor som har behov av fördjupad samtalsterapi erbjuder vi också regelbundna samtal med KBT-terapeut.
Utslussboendet
Närsjögläntans stödboende fungerar som ett utslussboende för flickor 16-20 år. Här får man efter avslutad placering på HVB möjlighet att förberedas för ett liv i eget boende i en trygg miljö med stöd av personal. Stödet anpassas efter behov och personal finns tillgänglig dygnet runt. Fokus för tiden i utslussboendet är att träna på de färdigheter som krävs för att klara sig själv exempelvis ekonomi, matlagning, kunskap om samhällsfunktioner etc. Personal stödjer flickan att planera för sitt kommande boende, att ordna med bostad, skola/sysselsättning och liknande.